Medovník predstavuje druh pečiva, ktoré je zvyčajne ochutený zázvorom, klinčekmi, muškátovým orieškom alebo škoricou a je sladený medom, cukrom alebo melasou. Medovník spolu s vianočným stromčekom a snehom je symbolom Vianoc.
Vianočná tradícia
Obľúbenosť tejto sladkej dobroty počas sviatkov možno pripísať presvedčeniu, že koreniny naše telo v zime zahrievajú. Žiadna cukrovinka nesymbolizuje sviatky tak ako medovník. Môžeme ho nájsť v mnohých podobách od vykrajovaných sušienok cez jedlé perníkové chalúpky až po okorenené bochníky tortového chleba.
Kľúčové ingrediencie
Nájdete mnoho receptov na medovníky, ale každý z nich zdieľa rovnaké kľúčové ingrediencie. Budete potrebovať múku, maslo, vajcia, sódu bikarbónu alebo prášok do pečiva. Osladiť ich môžete cukrom, medom alebo melasou. Ak použijete melasu, budete musieť pridať viac múky, aby sa hmota pekne nasiakla a spojila. A potom prichádzajú kľúčové koreniny, ktoré musíte namiešať v tom správnom pomere. Aby boli vaše medovníky chutné a voňavé, nezabudnite použiť škoricu, muškátový orech, zázvor a klinčeky. V obchodoch nájdete aj namiešanú zmes perníkového korenia.
Vykrajovanie
Vykrajovačky na medovníky sú dostupné vo všetkých tvaroch a veľkostiach. Pri výbere vykrajovačky je potrebné zvážiť niekoľko vecí. Prvá vec, ktorú treba zvážiť, je veľkosť. Uistite sa, že vykrajovač je dostatočne veľký na to, aby prerezal všetky vrstvy medovníka bez toho, aby medovníčky neboli obrovské. V takomto prípade by neboli esteticky pekné a ani by sa s nimi dobre nepracovalo.
Ďalšia vec, ktorú treba zvážiť, je typ kovu. Vykrajovačky na sušienky môžu byť vyrobené z hliníka, medi alebo nehrdzavejúcej ocele. Každý materiál má svoje výhody a nevýhody. Hliníkové vykrajovačky na sušienky sú ľahké a lacné, ale dajú sa ľahko ohýbať a nie sú moc pevné. Medené vykrajovačky na sušienky sú odolnejšie ako hliníkové a vytvárajú čistejšie rezy, ale sú aj drahšie. Nerezové formičky sú najodolnejšou možnosťou a vytvárajú najčistejšie rezy, ale sú aj najdrahšie. Vďaka vykrajovačkám budú mať medovníky presné tvary. Pri tvorbe perníkovej chalúpky sa vám zídu krájacie kolieska.
Po upečení a ozdobení môžete hotové medovníčky položiť na tanier, ktorý môže zdobiť podložka na tortu a môžete pohostiť svoju rodinu a blízkych svojimi krásnymi a chutnými výtvormi. Pečenie medovníkov prináša príležitosť, ako si užiť čas so svojimi najbližšími.