Pátek, 14 března, 2025
- Reklama -aktuálně
DomůZdravieVysoký cholesterol - strašiak modernej spoločnosti

Vysoký cholesterol – strašiak modernej spoločnosti

Published on

Pozrite sa na svojich blízkych a známych. Koľkí z nich majú problémy s vysokým cholesterolom a koľkí z nich užívajú lieky na jeho zníženie? Prečo je to tak?

Cholesterol je biochemická zložka, ktorá zohráva kľúčovú úlohu pri metabolizme tukov. Je nevyhnutný pre syntézu hormónov a vitamínu D. Prirodzene sa vyskytuje v bunkových štruktúrach ľudského tela a jeho úlohy v našom živote sú mnohostranné a významné.

Je súčasťou všetkých bunkových membrán, je významne zastúpený v nervovom systéme, v mozgu, v myelínových obaloch nervov a nachádza sa aj v pečeni a obličkách.

V poslednom čase však lekári u mnohých ľudí diagnostikujú vysokú hladinu cholesterolu. Aké sú jeho príčiny?

Príčiny vysokej hladiny cholesterolu

Cholesterol a stres

Cholesterol je nevyhnutnou zložkou pre tvorbu pohlavných hormónov a hormónov nadobličiek. Jeho produkcia súvisí aj s činnosťou štítnej žľazy. Príliš výrazné zníženie hladiny cholesterolu môže viesť k neplodnosti u žien.

Nadprodukcia hormónov v nadobličkách súvisí so stresom. Ak trpíte silným alebo dlhodobým, chronickým stresom, máte logicky zvýšenú hladinu cholesterolu. Je to normálna reakcia organizmu. Jednoducho potrebuje viac cholesterolu, aby mohlo produkovať viac stresových hormónov. Ak telo produkuje viac hormónov, logicky sa zvyšuje aj produkcia cholesterolu. Je zaujímavé, že ľudia, ktorí sa liečia antidepresívami, majú často veľmi vysokú hladinu cholesterolu, aj keď sú štíhli a užívajú lieky na jeho zníženie.

Dlhodobý chronický stres má veľký vplyv na funkciu štítnej žľazy. Jej dysfunkcia, ale niekedy aj autoimunitný zápal, môžu spôsobiť vyššiu hladinu cholesterolu v krvi.


Redakcia radí: Znížiť cholostorol môžete aj sami, stačí si osvojiť správne stravovacie návyky.


Cholesterol a cukor

Cholesterol je nevyhnutný pre tvorbu žlče a syntézu vitamínu D. Vonkajším zdrojom cholesterolu je naša strava, ktorá predstavuje 20-40 % celkového cholesterolu. Nachádza sa najmä v živočíšnych tukoch, klobásach, vnútornostiach, vaječnom žĺtku a tučných mliečnych výrobkoch.

Vnútorný zdroj, t. j. produkcia vlastného cholesterolu, predstavuje 60 – 80 % celkového množstva, pričom hlavným zdrojom je pečeň, črevá a nadobličky. Odstraňovanie cholesterolu z tela prebieha najmä prostredníctvom pečene, kde sa využíva na syntézu žlčových kyselín alebo sa vylučuje priamo do žlče.

Čím viac cholesterolu prijímate v potrave, tým menej cholesterolu si telo vytvára. Netreba sa teda obávať kvalitných tukov, ktoré sa nachádzajú v mäse, masle, vajciach alebo mliečnych výrobkoch, pokiaľ sa konzumujú v primeranom množstve. Čo by však malo vzbudzovať obavy, sú jednoduché cukry, ktoré vyvolávajú rýchly nárast inzulínu. Tento hormón zvyšuje aktivitu enzýmov, ktoré pomáhajú pečeni produkovať cholesterol, čo môže viesť k problémom.

Najväčším rizikom sú priemyselne vyrábané výrobky s vysokým obsahom cukru, či už zjavného alebo skrytého, a alkohol. Kombinácia týchto dvoch zložiek v strave zvyšuje hladinu cholesterolu. Vyhýbajte sa koláčom, sladkým zákuskom, sušienkam, sladeným jogurtom, priemyselne vyrábaným müsli a tiež sladkým nápojom. Riziková je aj nadmerná konzumácia veľmi sladkého ovocia v kombinácii s inými sladkosťami.

Podľa najnovších medzinárodných výskumov k vysokej hladine cholesterolu v krvi prispieva aj dlhodobé užívanie rôznych druhov liekov vrátane antikoncepcie.

Riziká spojené s vysokou hladinou cholesterolu

Hladina celkového cholesterolu v krvi by mala byť na úrovni 5 mmol/l, pričom zvýšené riziko sa zaznamenáva pri celkovej hladine 5,1 – 6,5 mmol/l. Cholesterol sa klasifikuje ako „dobrý“ HDL a „zlý“ LDL a dôležitý je ich pomer v celkovej hladine.

Je známe, že vysoké hladiny cholesterolu v krvi spôsobujú aterosklerózu (kôrnatenie ciev), ktorá zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Podľa najnovších medzinárodných štúdií to však nie je také jednoznačné. Vysoká hladina cholesterolu je len približným ukazovateľom rizika aterosklerózy. Mnoho ľudí, ktorí užívajú lieky na zníženie cholesterolu, aj tak zomiera na kardiovaskulárne ochorenia.

Existujú situácie, najmä tie, ktoré súvisia so stresom, keď telo prirodzene potrebuje viac cholesterolu na produkciu hormónov, ale nepoškodzuje cievy.

K poškodeniu ciev cholesterolom dochádza jeho oxidáciou, t. j. keď sa spája s kyslíkom. Ak má telo dostatok antioxidantov, vitamínov, minerálov, k tejto reakcii nedochádza.

V súčasnosti sa v medicíne objavil nový fenomén – „lov na cholesterol“. Lieky na zníženie cholesterolu sa často podávajú takmer každému, kto má hladinu celkového cholesterolu vyššiu ako 4,5 mmol/l.

Tragické je, že málokedy sa s pacientom zisťuje anamnéza, či zvýšená hladina cholesterolu nie je spôsobená napríklad tým, že pacient je momentálne vo veľkom strese alebo má skreslené predstavy o zdravej výžive.

Často majú vyššiu hladinu cholesterolu ľudia, ktorí užívajú lieky poškodzujúce pečeň alebo ktorí sa zotavili z hepatitídy či mononukleózy.

Lieky znižujúce hladinu cholesterolu majú rôzne vedľajšie účinky – napríklad poškodenie pečene. Spôsobujú chronickú únavu, bolesti svalov, žlčové kamene a ďalšie.

Ak máte zvýšený cholesterol, v prvom rade by ste mali prehodnotiť svoj jedálniček. Koncentrované tuky a cukor, ktoré sa nachádzajú najmä vo výrobkoch zo sladkostí, sušienkach a niektorých druhoch müsli tyčiniek, môžu zvyšovať hladinu cholesterolu.

Medzi ďalšie rizikové potraviny patria: údeniny, priemyselne vyrábané paštéty, tavené syry, hotové jedlá s dlhou dobou trvanlivosti, potraviny s vysokým obsahom bieleho cukru, umelé sladidlá (aspartám), nadbytok tuku, alkohol a nadmerná konzumácia potravín z bielej múky.

Ďalším dôležitým krokom je obmedzenie stresu. Snažte sa ho uvoľniť pohybom a zaraďte do svojho života relaxačné techniky.

Dôležité je tiež udržiavať žlčník bez žlčových kameňov a podporovať správnu funkciu štítnej žľazy.

Pomôcť môžu aj bylinky a výživové doplnky

Veronika, artičoka a rozmarín sú skvelé bylinky na podporu zdravia.

Môžeme tiež odporučiť anjelskú kôru Cholesterol.

spot_img

Nejnovější příběhy

Kompletný sprievodca čistením a údržbou kožených sedačiek

Zistite, ako správne vyčistiť a udržiavať koženú sedačku, aby zostala krásna. Naučte sa techniky...

Chladenie v priemysle: Chráňte svoje výrobky pred poškodením

Zabezpečte spoľahlivé chladenie a chráňte svoje výrobky pred poškodením. Zistite, ako správne vybrať chladiace...

Ako predĺžiť životnosť hliníkových okien a dverí? Praktické rady pre každodennú údržbu

Predĺžte životnosť hliníkových okien a dverí. Zistite, ako na čistenie, opravu a renováciu hliníkových...

Ako odstrániť rôzne typy škvŕn z kožených sedačiek

Zistite, ako efektívne odstrániť rôzne škrabance a škvrny z kožených sedačiek. Naučte sa techniky...

Další články autora

Psychologická moc žiarivého úsmevu

Žiarivý úsmev má hlboký vplyv na vnímanie seba samého. Ľudia s belšími zubami často...

Sezónne recepty pre krásu a zdravie z vašej záhrady

Sezónne potraviny sú pokladom pre zdravie aj krásu. Čerstvé plodiny zo záhrady obsahujú najviac...

10 dôležitých benefitov pre zdravie s vitamínom C

Vitamín C patrí medzi najznámejšie a najdôležitejšie vitamíny pre naše telo. Hoci si ho...