více v článku...
Káva patrí medzi obľúbené nápoje. Pre niektorých je to len stimulant, pre iných nevyhnutný zdroj kofeínu po ránu. To sú však len niektoré z dôvodov, prečo ľudia po káve siahajú znova a znova. V tomto článku si povieme všetko o espresse.
Espresso sa používa ako základ pre celý rad nápojov, ako je americano, cappuccino, latté a ďalšie. Inými slovami, espresso nie je len nápoj, ale kávový extrakt, ktorý sa dá použiť na prípravu všetkých klasických kávových nápojov a koktailov.
Dá sa pripraviť espresso bez kávovaru?
Každý, kto sa chce naučiť pripraviť kávu, si môže kúpiť lacnú mokka konvičku. Nefunguje na elektrinu, ale môže sa používať na plynovom sporáku. S trochou cviku môžete pripraviť kávu, ktorá vyhovuje vám a nikomu inému.
Podobne ako kávovar na espresso, aj mokka konvička používa mletú kávu. Bohužiaľ, tieto kávovary nedokážu napodobniť chuť pravého espressa. Keď sa voda zahreje a zovrie, v spodnej nádobe sa vytvorí para. Jej tlak doslova pretlačí vriacu vodu cez filter, ktorý obsahuje mletú kávu. Mokka konvička umožňuje získať úplne inú chuť a skvelú arómu.
Čo robiť, aby espresso získalo dokonale vyváženú chuť a jemnú penu?
Používajte čerstvo upražené a čerstvo zomleté kávové zrná – Vyzreté kávové zrná alebo vopred namletá káva môžu spôsobiť nedostatočnú penu a nevýrazné chute espressa.
Používajte správne množstvo mletej kávy – Na odmeranie správneho množstva kávy použite váhu, zvyčajne približne 18-21 gramov na dvojitú dávku. Nadmerné alebo nedostatočné dávkovanie môže ovplyvniť chuť a penu espressa.
Používajte správnu teplotu vody – Na optimálnu extrakciu by mala byť voda zohriata na približne 90-96 °C.
Uistite sa, že čas extrakcie je správny – Zamerajte sa na celkový čas extrakcie 25-30 sekúnd. Ak sa výstrel vytiahne príliš rýchlo, espresso bude slabé a kyslé, zatiaľ čo ak sa vytiahne príliš pomaly, bude horké a preextrahované.
Dodržaním týchto krokov dosiahnete dokonale vyvážené a lahodné espresso s jemnou penou.
Výhody pitia kávy
Káva je nápoj, ktorý si jednoducho nemôžete nezamilovať. Zvyšuje vašu pozornosť, dodáva vám energiu a zlepšuje každé ráno. Má však aj ďalšie potenciálne zdravotné výhody.
Káva s kofeínom aj bez neho obsahuje približne rovnaké množstvo antioxidantov. A to je viac ako v ovocí a zelenine dohromady. Znižujú napríklad riziko vzniku rakoviny ústnej dutiny. Ochranný účinok má aj káva bez kofeínu, ale čaj ho nemá vôbec.
Kofeín zvyšuje produkciu dopamínu, neurotransmitera zodpovedného za pohyb, pamäť a myslenie. Dopamín je tiež spojený s pocitom potešenia. To je dôvod, prečo káva pomáha v boji proti depresii.
Keď kofeín stimuluje nervový systém, vysiela signály do iných častí tela. Tukové bunky dostávajú signál, aby odbúrali tukové zásoby. Tí, ktorí nedávno začali piť kávu, sú pri spaľovaní tukov najúčinnejší. Podľa štúdií kofeín spaľuje až 29 % tuku u štíhlych ľudí a až 10 % u obéznych.
Keď sa tuky dostanú do krvného obehu a premenia sa na voľné mastné kyseliny, telo ich môže využiť ako zdroj energie. Okrem toho kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi, ktorý pripravuje telo na intenzívnu fyzickú aktivitu.
Odborníci tiež tvrdia, že pitie kávy môže byť prospešné pre zdravie srdca. V jednom experimente sa zistilo, že pitie troch až piatich šálok kávy denne sa spája s 15-percentným znížením rizika srdcových ochorení. V iných prehľadoch sa tiež uvádza, že pitie troch až štyroch šálok kávy denne znižuje riziko mozgovej príhody o 21 %.