Už sa neviete dočkať bohatej kapustnice, zemiakového šalátu, kapra či rezňov? K tomu linecké, šuhajdy, perníčky či opitý Izidor a nejeden pohárik domáceho vaječného likéra. Jedna báseň. Žiaľ, niekedy to náš žlčník nevydrží a takéto „hody“ nám oplatí neznesiteľnou bolesťou pod pravým rebrovým oblúkom.
Prečo vzniká žlčníkový záchvat?
Úlohou žlčníka je zhromažďovať a skladovať žlč produkovanú pečeňou. Žlč je dôležitá pre trávenie tukov v tenkom čreve. Ak si doprajete veľa tučných jedál, môže sa narušiť jemná rovnováha žlčových kyselín a cholesterolu v žlči.
Následkom je tvorba žlčových kameňov, ktoré môžu upchať žlčovod a spôsobiť bolestivý záchvat. Spúšťačom záchvatu býva nielen prejedanie sa, ale aj alkohol a stres.
Samozrejme, ak sa celoročne snažíte jesť zdravo, pár zákuskov navyše vám nič neurobí. Žlčníkový záchvat je už dôsledok dlhodobej nezdravej životosprávy.
Vypočujte si podcast Zdravé reči od Union zdravotnej poisťovne: Ako prežiť Vianoce bez tráviacich problémov?
Žlčníkový záchvat – príznaky
- náhla, intenzívna bolesť pod pravým rebrovým oblúkom (môže vyžarovať do chrbta medzi lopatky alebo do pravého ramena),
- bolesť postupne naberá na sile a pretrváva 30 minút až niekoľko hodín,
- nevoľnosť, zvracanie,
- hnačka,
- plynatosť.
Ak pociťujete podobné príznaky po výdatnom jedle, môže ísť práve o podráždený žlčník.
Čo robiť, aby ste sa vyhli záchvatu počas sviatkov?
Vyprážaným a mastným jedlám sa na Vianoce asi nevyhnete. Niektorí si ale namiesto klasického majonézového šalátu pripravia fit verziu s bielym jogurtom a vyprážaného kapra nahradia pečeným.
Pod kontrolou však môžete mať veľkosť a množstvo porcií. Ak viete, že sa váš žlčník raz za čas ozve, a rodina po niekoľkochodovej večeri vytiahne obloženú misu plnú slaniny, klobásy a údeného, pokúste sa odolať.
Dôležité je tiež držať sa na uzde so sladkosťami a alkoholom. Koláč nemusíte zapiť sladenou vodou, namiesto toho si spravte čaj na pečeň a žlčník. Pohár červeného vína neuškodí, no nepite ho príliš veľa. Destiláty a likéry vám môžu zbytočne pohoršiť.
- Jedzte menšie porcie v pravidelných intervaloch. Neužívajte si vianočných dobrôt príliš veľa naraz.
- Jedzte viac zeleniny, ovocia a vlákniny – ide o podporu trávenia priechodnosti čriev.
- Pite dostatočné množstvo čistej vody a bylinkových čajov. Osvedčená je mäta pieporná, fenikel obyčajný, púpava lekárska či ostropestrecový čaj. Pomôžu tráveniu a zmierneniu kŕčov.
- Po jedle sa prejdite von na čerstvom vzduchu alebo vezmite deti na sánkovačku či guľovačku. Fyzická aktivita znižuje riziko tvorby žlčových kameňov a podporuje tok žlče.
Ako upokojiť boľavý žlčník?
Ak predsa len žlčníkový záchvat prepukne, skúste si priložiť na brucho hrejivý obklad alebo sa zohrejte v teplej sprche. Jemná masáž v smere hodinových ručičiek tiež pomáha uvoľniť kŕče.
Po záchvate by ste mali veľa odpočívať, piť bylinkové čaje a držať hladovku. Určite sa vyvarujte korenistým, mastným a sladkým jedlám. Pomôcť môžu aj voľnopredajné lieky, ktoré podporia vylučovanie žlče a zmiernia kŕče. Ak však bolesť neustupuje alebo sa ťažkosti opakujú, je na mieste návšteva lekára.