Ak chceme mať bohatú úrodu, potrebujeme aj správne hnojivo. Aké zásady dodržiavať pri hnojení zeleniny?
Hnojiť sa nesmie veľmi ani málo
Bez hnojenia sa pravdepodobne žiadny záhradkár nezaobíde, hoci mnohí zarytí ekológovia si myslia opak. Zloženie pôdy jednoducho nie je také kvalitné, aby rastlinám zaistilo všetky látky, ktoré k svojmu úspešnému rastu potrebujú. Nutnú zásobu živín pritom vyžadujú prakticky všetky druhy zeleniny.
Primárne sa nezaobídu bez celkom desiatich najdôležitejších tzv. biogénnych prvkov. Patrí medzi ne konkrétne kyslík, vodík, uhlík, dusík, fosfor, draslík, vápnik, horčík, síra a železo.
Pričom počas rastového obdobia je pre rastliny najdôležitejší primárne dusík, fosfor a draslík. Na pozore by sme sa mali mať pred chlórom. Vo veľmi nízkych dávkach je spravidla neškodný, niektoré rastliny naň však vykazujú vyššiu citlivosť.
Už začiatkom leta sa však, pozor, oplatí aplikovanie hnojív s vysokými dávkami dusíka obmedzovať. Dusík totiž podporuje rýchly vegetatívny rast. Čo je výhodné v jarnom období. Neskôr to už ale môže viesť k problémom, ako sú príliš tenké stonky.
Hnojte podľa druhu zeleniny
Okrem toho, že neposkytnú rastlinám všetko, čo potrebujú, robia mnohí začínajúci pestovatelia aj chybu opačnú. Zbytočne na svojej záhradke majú pôdu, ktorá je úplne preťažená minerálmi.
Zaťažovanie pôdy hrozí hlavne pri aplikácii minerálnych hnojív. Tie organické sú prirodzené a dokážu tak zaistiť adekvátny kolobeh živín. Aj tu by sme však mali dodržiavať správny postup aplikácie a vhodné dávkovanie.
Pravdepodobne si teda nevystačíme s univerzálnym riešením pre celú záhradu. Každá zelenina jednoducho má svoje nároky, ktoré by sme mali rešpektovať. Z týchto dôvodov je nutné sa primárne pri výbere hnojiva na rastliny orientovať priamo podľa konkrétneho druhu.
Na trhu sú tak dostupné hnojivá pre plodovú, listovú a koreňovú zeleninu. Prípadne môžu byť niektoré prípravky cielené ešte konkrétnejšie, napríklad len pre tekvicovú zeleninu.