Bolestiam brucha bezprostredne po jedle väčšina ľudí nevenuje pozornosť. Kedy je však potrebné spozornieť a navštíviť odborníkov?
Čo sa dozviete?
- Čo je to helikobakter
- Ako sa prejavuje
- Kedy sa obrátiť na odborníka
- Čo pomáha v boji s helikobakterom?
Helikobakter a jeho príznaky
Nevoľnosť po jedle nie je ničím neobvyklým a mnohí jej nevenujú takmer žiadnu pozornosť. Často ju pripisujeme priveľkým porciám, rýchlej konzumácii alebo nesprávnou kombináciou jedál. Kedy by sme mali spozornieť a venovať bolestiam brucha a nevoľnosti väčšiu pozornosť? Aj za obyčajnou nevoľnosťou sa môže skrývať komplikácia menom helicobacter pylori. Táto baktéria o sebe zo začiatku nedáva vedieť vážnymi príznakmi, no dokáže spôsobiť aj vážne ochorenia. Helikobakter príznaky často skrýva za bežné tráviace problémy. Spozornieť by ste preto mali, ak začnete okrem nevoľnosti po jedle badať aj iné z príznakov nakazenia touto baktériou.
Nakazenie baktériou helikobakter sa môže prejaviť nadúvaním, pálením záhy, žalúdočnými kŕčmi, častými pocitmi hladu či únavou. Inými príznakmi sú tiež kožné problémy, ekzémy či akné ale i bolesti chrbta a chronický kašeľ. Odbornú pomoc by ste mali vyhľadať, ak sa u vás tieto ťažkosti pravidelne a dlhodobo opakujú.
Ako bojovať s helikobakterom?
Podceniť nákazu baktériou helicobakter sa rozhodne nevypláca. Pri premnožení môže spôsobiť vážne ochorenia, akými sú žalúdočné vredy, gastritída či dokonca rakovinu žalúdka. Včasnú návštevu lekára preto neodkladajte. Helikobakter sa najčastejšie lieči antibiotikami.
Jeho liečbu však môžete podporiť i prírodnou cestou, užívaním vhodných výživových doplnkov napríklad s obsahom chioskej mastichy. Tá má priaznivý vplyv na zdravie tráviaceho traktu bez vedľajších účinkov.
Skvelou prevenciou i podporou liečby sú tiež probiotiká, ktoré zabraňujú zachyteniu helikobaktera na stenách žalúdka a jeho premnoženiu. Do svojho jedálnička sa preto nebojte zaradiť potraviny ako bryndza či kefír, ktoré sú prirodzene bohaté na probiotiká.