Štýl prestierania, ktorý vyberiete pre svoju gastro prevádzku, sprostredkuje jasný odkaz vašim hosťom a dá im okamžite najavo, aký typ služby od vás môžu očakávať. Prázdny stôl je indikátorom toho, že obsluha bude neformálna. Ak však pridáte jednoduchú sadu príborov alebo vkusné prestieranie na stôl, môžete efektívne pozdvihnúť zážitok zo stolovania. Na čo všetko by ste ešte nemali zabudnúť?

Donáška jedla je obraz podniku

Predtým, ako sa pozrieme na správne prestieranie stola, je dobré pripomenúť si, že ak váš podnik robí donášky, musíte si zaobstarať vhodné obalové materiály. Balenie potravín je jedným z najdôležitejších aspektov každej jednej objednávky. Keď je jedlo správne zabalené, dorazí k dverám zákazníka teplé a chutné. Ak to urobíte zle, môžete očakávať  sťažnosti a negatívne recenzie, po ktorých do vašej prevádzky zavíta menej hostí. Pamätajte si, že žiadna online objednávka reštaurácie nie je vybavená, kým ju zákazník neprevezme do svojich rúk. Ak chcete, aby boli vaši zákazníci spokojní, musíte zabezpečiť, aby jedlo dorazilo neporušené, vyzeralo ukážkovo a jeho kvalita sa počas dodávky neznížila. Budete potrebovať menuboxy a misky na polievku z tých najlepších, kvalitných a ekologických materiálov ako sú cukrová trstina, kraft alebo bagassa.

Pravidlá sa porušujú?

Pokiaľ ide o etiketu prestierania, existuje niekoľko zaužívaných pravidiel, najmä pri formálnom prestieraní stola. Niektoré reštaurácie ich ešte stále prísne dodržiavajú, inde je bežnou praxou upraviť umiestnenie obrúskov alebo iné estetické detaily. Svet stolovania sa však neustále vyvíja a všetko je len na vašej kreativite. Keď pochopíte tradičné prestieranie, môžete ho obohatiť o svoje vlastné, osobné prvky. Je na vás, aby ste sa rozhodli, aký typ zážitku chcete sprostredkovať svojim hosťom.

Tipy a triky pri prestieraní stola

  1. Tri najbežnejšie typy prestierania sú formálne, neformálne a základné. Každé z nich obsahuje riad, ktorý sa bežne používa pri zodpovedajúcom štýle stolovania. Napríklad pri formálnom prestieraní poskytnete zákazníkom viac príborov, pretože bude nasledovať viac chodov. Základné prestieranie obsahuje menej riadu, pretože sa očakáva len jeden chod.
  2. Hosťom prichystajte iba tie druhy príborov a sklenených nádob, ktoré sa budú používať počas návštevy vo vašej prevádzke. Ak sa napríklad nepodáva víno, poháre na víno môžete zo stola vziať.
  3. Uistite sa, že ste si vybrali správne príbory pre váš typ stolovania. Formálne prestieranie by malo byť doplnené elegantnými, vysokokvalitnými kúskami, zatiaľ čo praktický a ekonomický riad je vhodnejší pre základné prestieranie.
  4. Všeobecným pravidlom pre umiestňovanie príborov, ktoré by ste mali poznať, je, že náčinie sa umiestňuje v poradí, v akom sa používa, smerom zvonka dovnútra. Napríklad vidlička na šalát sa použije ešte pred vidličkou na hlavný chod, takže by mala byť umiestnená zvonka.
  5. Vidličky idú vždy na ľavú stranu taniera a nože a lyžice sú vždy umiestnené na pravej strane. Ak poskytnete hosťom dezertnú lyžičku a dezertnú vidličku, položte ich nad tanier.

Základné prestieranie stola

Toto jednoduché prestieranie je vhodné pre všetky typy reštaurácií a neformálne udalosti. Bežne sa s ním stretnete v každej bežnej gastro prevádzke. Použitím takéhoto prestierania sa vaši hostia budú cítiť vítaní a zaistí, že budú mať príbor a riad, ktorý potrebujú. Ak chcete vytvoriť základné prestieranie stola, postupujte podľa týchto krokov: Položte na stôl podložku. Servírovací tanier by mal byť umiestnený uprostred prestierania. Naľavo od taniera umiestnite obrúsok. Vidlička spočíva na vrchnej časti obrúska. Napravo od taniera položte nôž najbližšie k tanieru, čepeľ smeruje dovnútra. Položte lyžicu napravo od noža. Pohár na vodu alebo šálka kávy sú voliteľné, umiestnené nad nožom a mierne vpravo.

 Rada na záver: Prijateľné je položiť obrúsok aj priamo uprostred taniera, hoci niektorí si myslia, že to môže vytvoriť formálnejší pocit. Záleží len od vás a vášho estetického cítenia.