Plytvanie potravinami je problémom vyspelej časti sveta. Podľa Organizácie pre výživu a poľnohospodárstvo končí v koši približne 30 percent všetkých obilnín, 20 percent mliečnych produktov, 45 percent zeleniny a ovocia, 20 percent orechov, semien a strukovín, 35 percent rýb a morských plodov, 45 percent koreňovej a hľuznatej zeleniny a 20 percent mäsa. 

Tieto čísla sú alarmujúce, keďže na svete sú krajiny, kde ľudia nemajú čo jesť. Avšak so zmenou môže začať každý z nás vo svojej domácnosti vedomou spotrebou. Tá zahŕňa aj spracovanie zvyškov jedla na chutné pokrmy, pri čom sa vám zíde tyčový mixér s príslušenstvom.

více v článku...

Tyčový mixér premení zvyšky jedla, zeleninu a ovocie na chutné pokrmy

Nedojedené jedlo patrí po vychladnutí do chladničky. Ak ho nezjete do troch dní, dajte ho do mrazničky a skonzumujte maximálne do dvoch mesiacov. Musíte jedlo vyhodiť? Vhoďte ho do kompostu alebo do hnedej nádoby na bioodpad.

Avšak máte aj ďalšiu možnosť – s troškou fantázie a šikovným pomocníkom v podobe ponorného mixéra ľahko a rýchlo spracujete zvyšné jedlo, zeleninu či ovocie na lahodné jedlá. Aké máte možnosti?

Z ovocia pripravte smoothie

Nie vždy človek dokáže odhadnúť, koľko ovocia skonzumuje celá rodina. V dôsledku toho sa na kuchynskej linke začnú hromadiť prezreté banány, jablká so zošuverenou šupkou či pomaranče, ktoré už stratili značnú časť šťavy.

Ani takéto ovocie nemusí putovať do koša. Stačí použiť ponorný mixér s ponornou nohou a nádobou, ovocie vhodne skombinovať, zriediť vodou, mliekom či rastlinným nápojom, dochutiť škoricou či vanilkou, a výživné smoothie je na svete. Poslúži ako zdroj energie pred cvičením alebo inou náročnou aktivitou.

Tyčový mixér Braun MultiQuick je k dispozícii vo viacerých variantoch. Odlišujú sa, napríklad výkonom, použitými technológiami a inováciami a, samozrejme, príslušenstvom v podobe nástavcov a nádob.

Rýchlosť a sila sú typické pre systém MultiQuick 7. Systém MultiQuick 9 zasa patrí k najvýkonnejším a má najširšie príslušenstvo, pričom konkrétny variant si volíte sami podľa svojich potrieb a preferencií.

Zelenina poslúži ako základ pre chutnú omáčku či šalát

Zostalo vám veľké množstvo paradajok a neviete, čo s nimi? Zabudnite na kupovaný rajčinový pretlak a vyrobte si vlastnú omáčku. Paradajky duste spolu s cibuľou, cesnakom a bylinkami podľa vlastnej chuti. Po dovarení nechajte omáčku mierne vychladnúť. Na mixovanie omáčky je stvorený tyčový mixér Braun MultiQuick 9. Môžete použiť ponornú mixovaciu nohu alebo nástavec na prípravu pyré a kaší.

Zo zvyškov varenej červenej repy vykúzlite vďaka krájaču na kocky dokonalý šalát. K pokrájanej repe pridajte balkánsky syr, cesnak, pochúťkovú smotanu, soľ, korenie, vínny ocot a orechy posekané sekacím nástavcom.

Staré pečivo je vhodné spracovať na strúhanku

Staré pečivo nepatrí do koša. Nechajte ho dôkladne vysušiť a pripravte si strúhanku. Nezaobídete sa bez sekacieho nástavca ponorného mixéra Braun MultiQuick. Ten v priebehu niekoľkých sekúnd premení kúsky pečiva na hrubšiu či jemne mletú strúhanku.

Uvarené cestoviny, obilniny i zvyšky mäsa sú skvelé zapekané v rúre

Uvarené cestoviny, zvyšky mäsa, syra či šunky nevyhadzujte. Skombinujte ich podľa toho, čo vám zostalo, suroviny zmiešajte a dajte do zapekacej misy. Šľahacím nadstavcom vyšľahajte vajíčka so smotanou a dajte do pripravenej zmesi. Pečte dozlatista.

Z uvarenej ryže, pšena či pohánky si zasa bez problémov vykúzlite sladký či slaný nákyp. Ten sa nezaobíde bez šľahania a šľahacieho nástavca. Najprv je potrebné šľahať žĺtok s cukrom a v druhej miske vyšľahať bielky na sneh. Do žĺtkovej zmesi pridajte zvyšky varenej obilniny a primiešajte sneh. Dajte do vymastenej zapekacej misy a navrch poukladajte ovocie. Pečte do zlatista.